W chłodne dni ten wypiek poprawia nam humor. Prosty przepis mam z kartki ze starego kalendarza

Dodano:
Stefanka Źródło: Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Ciasto z kremem na chłody będzie w sam raz. Zwykle sięgam po przepis na stefankę — polski deser przywołujący miłe wspomnienia. Jest prosty i smaczny, a moja rodzina go uwielbia. Gorąco polecam.

Gdy za oknem robi się ponuro, zwykle piekę smakowite ciasto z kremem. Najczęściej stawiam na stefankę, na którą przepis znalazłam na kartce ze starego kalendarza. To prosty, a zarazem niezwykle smaczny wypiek, kojarzony z kuchnią polską. Smakołyk składa się z kilku warstw ciasta kruchego z dodatkiem miodu i przyjemnego kremu z udziałem kaszy manny. Całość pokryta jest polewą czekoladową i na stole prezentuje się znakomicie.

Jak zrobić stefankę?

Pyszny polski deser nie jest skomplikowany w wykonaniu, choć jego zrobienie obejmuje kilka etapów. Potrzebujesz przygotować ciasto, podzielić je na porcje i upiec. Po ostudzeniu placki musisz jeszcze przełożyć kremem i całość już udekorować przestudzoną polewą czekoladową. Jednak korzystając z prostego przepisu pochodzącego z dawnego kalendarza, na pewno sobie poradzisz. To ciasto z kremem nie raz uszykował już syn mojej znajomej.

Przepis: Stefanka

Pyszne ciasto z kremem idealne na rodzinne spotkania.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 220 g cukru
  • 200 g masła
  • ½ cytryny

Na polewę:

  • 1i ½ łyżki wody
  • 110 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Połącz je z cukrem. Dodaj jajka, miód i posiekane masło. Szybko wyrób ciasto.
  2. Pieczenie blatów do stefankiMasę podziel na 4 części. Każdą z porcji rozwałkuj na papierze do pieczenia, a potem wraz z arkuszem przenieś do formy o wymiarach 34 cm x 24 cm. Nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor (10-20 minut). Studź poza formą, by nie zawilgotniały.
  3. Robienie kremuKaszę mannę ugotuj w mleku. Masło utrzyj na puch z cukrem. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj ostudzoną kaszę. Pod koniec wlej sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Składanie stefankiWeź 1 blat. Posmaruj go 1/3 porcji kremu. Przykryj kolejnym plackiem i delikatnie go dociśnij. Powtórz z pozostałym upieczonym ciastem, wykorzystując krem do końca. Złożone ciasto dobrze dociśnij np. stolnicą obciążoną garnkiem z wodą.
  5. Dekorowanie stefankiSkładniki na polewę umieść w garnku. Podgrzej je i połącz. Gdy uzyskasz gładką masę, lekko ją przestudź, a następnie polej nią stefankę. Odstaw deser do czasu zastygnięcia polewy.

Jak podać znakomite ciasto z kremem?

Stefankę najlepiej podać po lekkim schłodzeniu. Wtedy będziesz mieć pewność, że krem jest odpowiednio sztywny, a polewa czekoladowa już się nie rozpłynie. Do kawy lub czarnej herbaty będzie smakowała idealnie. Jeśli chcesz, by deser dobrze prezentował się na talerzach, możesz udekorować go porcją bitej śmietany lub podać z owocami.

Inne warianty stefanki

Do wykonania polskiego deseru zwykle nie wykorzystuje się egzotycznych składników, ale w kremie możesz zanurzyć owoce – świeże lub z puszki. Jeśli się na to zdecydujesz, upewnij się, że zostały dobrze odsączone. W przeciwnym wypadku ciasto z kremem może nie zachować swojej formy. Możesz też wzbogacić stefankę o bakalie np. rodzynki, suszone morele czy orzechy włoskie lub laskowe. Ciasto na blaty możesz również wymieszać z kakao. Niektórzy pieką też bezglutenowe placki, zamieniając mąkę pszenną na wolny od alergenu odpowiednik.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...